Słownik specjalistyczny
W
-
warchlak
prosię o masie ciała 6-8 do 30 kg utrzymywane grupowo z rówieśnikami
-
wartość energetyczna
zawartość energii brutto, energii strawnej, metabolicznej lub energii netto w materiale paszowym, np. poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej lub w mieszance paszowej, wyrażona w kcal/kg lub MJ/kg
-
wartość pokarmowa pasz
zawartość suchej masy, białka, aminokwasów, energii, najważniejszych składników mineralnych i witamin, ew. dodatków, np. enzymów
-
włókno surowe
składnik paszy, zbudowany z celulozy, hemicelulozy, ligniny, zawiera kutynę i woski, w paszach rzepakowych błony komórkowe zgniecionych nasion rzepaku
-
wóz paszowy
urządzenie mobilne lub napędzane ciągnikiem do samozaładunku pasz, mieszania i rozładunku materiałów paszowych oraz zadawania zwierzętom w postaci mieszaniny paszy pełnodawkowej (TMR)
-
wprowadzanie do obrotu
oferowanie do sprzedaży, sprzedaż lub inna forma zbycia materiałów paszowych, dodatków paszowych lub pasz
-
wykorzystanie pasz
zużycie paszy na przyrost 1 kg masy ciała, np. kurczęcia brojlera, tucznika, buhajka opasowego, produkcję 1 jaja lub 1 litra mleka
-
wykorzystanie składników paszy, np. białka, wapnia, fosforu
strawność tych składników w przewodzie pokarmowym, ilość wchłonięta do krwiobiegu w porównaniu z ilością wydaloną, w stosunku do ilości pobranej w diecie wyrażana w procentach
-
wytłok
pozostałość po wytłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych, poddawana dalszej ekstrakcji w celu uzyskania śruty poekstrakcyjnej
-
wywar gorzelniany (DDGS)
materiał paszowy otrzymywany w procesie zagęszczania i suszenia wywaru gorzelnianego pozostającego w technologii produkcji etanolu, składający się z frakcji płynnej
i frakcji stałej niesfermentowanej skrobi zbożowej, białek, składników mineralnych i witamin