Słownik specjalistyczny
S
-
serwatka suszona
materiał paszowy zawierający cukier laktozę i frakcję białek serwatkowych oraz część składników mineralnych mleka, otrzymywany w wyniku wytrącania z mleka twarogu, w technologiach produkcji serów białych (twarogów) i dojrzewających (żółtych)
-
spożycie paszy
ilość paszy pobrana przez zwierzę i czas chowu, np. na brojlera w czasie 42 dni chowu
-
substancje antyodżywcze
metabolity roślinne o niekorzystnym lub szkodliwym wpływie na organizmy zwierząt, np. glukozynolany w paszach rzepakowych i roślinach krzyżowych, β-glukany i pentozany w nasionach zbóż, azotany w zielonkach traw, określane jako substancje niepożądane
-
substancje niepożądane
substancje lub związki chemiczne jako produkty metabolizmu roślin, szkodliwe albo toksyczne dla zwierząt po przekroczeniu określonego poziomu w mieszance paszowej bądź diecie