Słownik specjalistyczny

- Autor -

P

  • pasze gospodarskie

    pasze pochodzenia roślinnego, takie jak zielonki, kiszonki, siano, susze, świeże, suszone lub kiszone, wytwarzane w gospodarstwie rolnym

  • pasze lecznicze

    mieszanki paszowe zawierające leki weterynaryjne, stosowane w żywieniu zwierząt chorych za zezwoleniem lekarza weterynarii i wytwarzane w zakładach mających akceptację służb weterynaryjnych

  • pasze przemysłowe

    mieszanki paszowe wytwarzane poza gospodarstwami i fermami zwierząt, w zakładach wyposażonych w urządzenia do rozdrabniania, mieszania, granulowania, magazynowania i pakowania

  • poekstrakcyjna śruta rzepakowa

    materiał paszowy pozostający po wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku, poddany ciągłej ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi, zawiera 2-4% tłuszczu

  • prawo paszowe

    ustawa o paszach, ich produkcji, opakowaniu, oznakowaniu i wprowadzaniu do obrotu oraz zastosowaniu w żywieniu zwierząt

  • premiksy paszowe

    dodatki paszowe na nośnikach. Rozróżniamy premiksy przemysłowe do produkcji przemysłowej mieszanek paszowych i premiksy farmerskie do sporządzania pasz w gospodarstwie

  • profil kwasów tłuszczowych

    skład kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego, tkanki mięśniowej, tłuszczu mleka lub tłuszczu zapasowego zwierząt

  • prosię

    noworodek świni od urodzenia do 6-8 kg masy ciała

  • prosię po odsadzeniu

    noworodek świni od urodzenia do 6-8 kg masy ciała

  • przeciwutleniacze (antyoksydanty)

    syntetyczne lub naturalne substancje powstrzymujące utlenianie tłuszczu w paszach

  • przeżuwacze

    zwierzęta roślinożerne, o wielokomorowej budowie żołądka, przystosowane do trawienia bakteryjnego celulozy zawartej w roślinach pastewnych, produkty trawienia celulozy wykorzystywane jako źródło energii i składniki tłuszczu syntetyzowanego w wątrobie

Powrót