Słownik specjalistyczny
P
-
pasze gospodarskie
pasze pochodzenia roślinnego, takie jak zielonki, kiszonki, siano, susze, świeże, suszone lub kiszone, wytwarzane w gospodarstwie rolnym
-
pasze lecznicze
mieszanki paszowe zawierające leki weterynaryjne, stosowane w żywieniu zwierząt chorych za zezwoleniem lekarza weterynarii i wytwarzane w zakładach mających akceptację służb weterynaryjnych
-
pasze przemysłowe
mieszanki paszowe wytwarzane poza gospodarstwami i fermami zwierząt, w zakładach wyposażonych w urządzenia do rozdrabniania, mieszania, granulowania, magazynowania i pakowania
-
poekstrakcyjna śruta rzepakowa
materiał paszowy pozostający po wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku, poddany ciągłej ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi, zawiera 2-4% tłuszczu
-
prawo paszowe
ustawa o paszach, ich produkcji, opakowaniu, oznakowaniu i wprowadzaniu do obrotu oraz zastosowaniu w żywieniu zwierząt
-
premiksy paszowe
dodatki paszowe na nośnikach. Rozróżniamy premiksy przemysłowe do produkcji przemysłowej mieszanek paszowych i premiksy farmerskie do sporządzania pasz w gospodarstwie
-
profil kwasów tłuszczowych
skład kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego, tkanki mięśniowej, tłuszczu mleka lub tłuszczu zapasowego zwierząt
-
prosię
noworodek świni od urodzenia do 6-8 kg masy ciała
-
prosię po odsadzeniu
noworodek świni od urodzenia do 6-8 kg masy ciała
-
przeciwutleniacze (antyoksydanty)
syntetyczne lub naturalne substancje powstrzymujące utlenianie tłuszczu w paszach
-
przeżuwacze
zwierzęta roślinożerne, o wielokomorowej budowie żołądka, przystosowane do trawienia bakteryjnego celulozy zawartej w roślinach pastewnych, produkty trawienia celulozy wykorzystywane jako źródło energii i składniki tłuszczu syntetyzowanego w wątrobie