Słownik specjalistyczny
M
-
makuch rzepakowy
pozostałość po głębokim wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku, niepoddawany ekstrakcji pozostałości tłuszczu, zawiera 9-18% tłuszczu, materiał paszowy lub bioenergetyczny
-
mączki pochodzenia zwierzęcego
utylizowane odpady rzeźniane i tusze zwierząt, suszone i w formie mielonej przeznaczone dawniej do żywienia zwierząt, a obecnie wzbogacane w wapń i stosowane do nawożenia jako tzw. polepszacze glebowe
-
metodyka postępowania analitycznego
zatwierdzony przez UE sposób postępowania analitycznego w zakresie oznaczania składników pokarmowych i substancji niepożądanych w paszach, m.in. zanieczyszczeń mączkami zwierzęcymi pasz, oznaczania poziomu zmodyfikowanych genetycznie materiałów paszowych (GMO)
w materiałach i mieszankach paszowych -
mieszanka finiszer
mieszanka pełnoporcjowa przeznaczona na końcowy okres tuczu kurcząt lub świń
-
mieszanka grower
mieszanka pełnoporcjowa przeznaczona na środkowy okres chowu kurcząt lub świń
-
mieszanka starter
mieszanka pełnoporcjowa przeznaczona na początkowy okres tuczu kurcząt lub świń
-
mieszanki paszowe
mieszaniny materiałów paszowych, głównie ziarna zbóż, roślinnych i mikrobiologicznych pasz wysokobiałkowych, w tym otrzymywanych z nasion rzepaku i soi, składników mineralnych oraz dodatków paszowych, jak np. witaminy, enzymy, aminokwasy, probiotyki, zakwaszacze
-
mieszanki paszowe pełnoporcjowe
mieszanki paszowe zbilansowane na dobowe zapotrzebowanie zwierzęcia w zalecanej ilości na dobę
-
mieszanki paszowe uzupełniające
mieszanki paszowe o ponadnormatywnej zawartości białka, składników mineralnych i witamin, przeznaczone do mieszania ze śrutami zbożowymi i otrębami, np. w proporcji 1:10. Zawierają sporo pasz rzepakowych, śruty sojowej, witamin i składników mineralnych. Przeznaczone do sporządzania pasz pełnoporcjowych w gospodarstwie