Słownik specjalistyczny
T
-
tłoczenie
wyciskanie oleju z nasion roślin oleistych za pomocą pras, dziś najczęściej ślimakowych
-
tłuszcz
ekstrakt eterowy pozyskiwany z pasz, w tym pasz rzepakowych
-
tłuszcz utylizacyjny
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego pozyskiwane z odpadów rzeźnianych tusz padłych zwierząt
-
toastowanie
proces obróbki nasion rzepaku przed tłoczeniem oleju lub wyekstrahowanej śruty po ekstrakcji polegający na nawilżaniu wodą i ogrzewaniu w celu unieczynnienia enzymu myrozynazy rozkładającej glukozynolany do szkodliwych związków ITC i WOT
-
tucznik
świnia rzeźna w wieku około 6 miesięcy, przeznaczona do uboju i przerabiana na produkty wieprzowe dla człowieka, a także produkty do wyrobów galanteryjnych, np. ze skóry lub wyrobów użytkowych z sierści, np. pędzle