Słownik specjalistyczny

- Autor -

T

  • tłoczenie

    wyciskanie oleju z nasion roślin oleistych za pomocą pras, dziś najczęściej ślimakowych

  • tłuszcz

    ekstrakt eterowy pozyskiwany z pasz, w tym pasz rzepakowych

  • tłuszcz utylizacyjny

    tłuszcze pochodzenia zwierzęcego pozyskiwane z odpadów rzeźnianych tusz padłych zwierząt

  • toastowanie

    proces obróbki nasion rzepaku przed tłoczeniem oleju lub wyekstrahowanej śruty po ekstrakcji polegający na nawilżaniu wodą i ogrzewaniu w celu unieczynnienia enzymu myrozynazy rozkładającej glukozynolany do szkodliwych związków ITC i WOT

  • tucznik

    świnia rzeźna w wieku około 6 miesięcy, przeznaczona do uboju i przerabiana na produkty wieprzowe dla człowieka, a także produkty do wyrobów galanteryjnych, np. ze skóry lub wyrobów użytkowych z sierści, np. pędzle

Powrót