Trzoda - prosięta i warchlaki


Mieszanki paszowe dla prosiąt ssących przy lochach karmiących nie powinny zawierać pasz rzepakowych ze względu na obecność w nich substancji antyodżywczych. Po odsadzeniu prosiąt od lochy niewielkie ilości makuchu w mieszance (do 5%, 50 g/kg) nie pogarszają ich przyrostów masy ciała. Ilość wytłoków w mieszance dla warchlaków może dochodzić do 8%  (80 g/kg), przy niewielkim zmniejszeniu tempa ich wzrostu.

Prosięta po odsadzeniu od lochy powinny otrzymywać mieszanki charakteryzujące się wysoką koncentracją energii metabolicznej (12,7-13,0 MJ EM/kg paszy) oraz białka ogólnego (180 g/kg paszy). Stosunek lizyny do metioniny z cystyną, treoniny i tryptofanu powinien się kształtować jak 100 : 60 : 62 : 18.

Ze względu na wysoką zawartość włókna w paszach rzepakowych, należy unikać łączenia ich z paszami  zawierającymi dużo włókna surowego, jak otręby zbożowe czy śruta poekstrakcyjna słonecznikowa. Nadmierna zawartość włókna w mieszankach zwiększa perystaltykę jelita cienkiego, przyspiesza transport paszy przez przewód pokarmowy i obniża strawność składników pokarmowych.

Tabela 1. Wyniki tuczu warchlaków od 22 do 47 kg masy ciała, mieszankami zawierającymi makuch rzepakowy w porównaniu ze śrutą sojową

Wyszczególnienie Śruta sojowa Śruta sojowa
    5% 8%
Średnie przyrosty dzienne (g) 626 612 619
Zużycie paszy na 1 kg masy ciała (kg) 2,33 2,38 2,29

Źródło: Frankiewicz i in. (2006)

Tabela 2. Przykładowe receptury mieszanek paszowych dla prosiąt i warchlaków z makuchem rzepakowym

Komponenty mieszanki
i składniki pokarmowe
Makuch rzepakowy
  3% 5% 8%
Jęczmień  22,00 20,00 27,85 28,49 23,00
Pszenica  22,85 24,90 25,00 25,00 29,86
Kukurydza  20,0 20,00 10,0 10,0 10,0
Śruta poekstrakcyjna sojowa  20,0 18,0 18,0 17,0 14,0
Mleko odtłuszczone w proszku  4,0 4,0 5,00 2,0 4,0
Serwatka suszona  5,0 5,0 3,0  - 3,0
Makuch rzepakowy  3,0 5,0 8,0 8,0 8,0
Łubin żółty słodki  -  -  -  - 5,0
Wywar gorzelniany DDGS  -  -  - 6,0 -
Premiks 0,50 0,50 0,50 0,50 0,50
Sól paszowa 0,20 0,20 0,24 0,26 0,24
Kreda pastewna 0,80 0,80 0,81 1,00 0,90
Fosforan paszowy 1,00 1,00 1,00 1,10 0,90
Lizyna krystaliczna 0,15 0,10  0,10 0,15 0,10
Zakwaszacz 0,50 0,50 0,50 0,50 0,50
Zawartość składników pokarmowych w 1 kg
Energia metaboliczna (MJ) 12,8 12,8 12,7 12,6 12,8
Białko ogólne (g) 175 175 180 180 181
Lizyna (g) 10,7 10,8 10,7 10,4 10,5
Metionina + Cystyna (g) 6,01 6,10 6,48 6,49 6,53
Treonina (g) 6,72 6,80 7,14 6,96 7,01
Tryptofan (g) 2,28 2,40 2,71 2,63 2,63
Wapń (g) 8,92 8,87 8,81 9,11 8,81
Fosfor ogólny (g) 6,01 5,91 5,87 6,06 5,65

 Źródło: Hanczakowska i Świątkiewicz (2008)


Efektywność poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu młodych świń o masie ciała od 8 do 30 kg jest podobna jak makuchu rzepakowego przy zbilansowanych białkowo i energetycznie mieszankach paszowych.

Opracowano na podstawie książki  „Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt”
prof. dr hab. Franciszek Brzóska, doc. dr hab. Ewa Hanczakowska, prof. dr hab. Jerzy Koreleski, prof. dr hab. Juliusz Strzetelski
doc. dr hab. Sylwester Świątkiewicz, Instytut Zootechniki PIB w Balicach
tom III „Teraz rzepak, Teraz olej”

 

Powrót